Heerebout Advocatuur

21 mei 2025

Dwangakkoord schuldeisers?

Schuldeisers kunnen lastig zijn als uw onderneming tijdelijk onvoldoende geld heeft. Een sanering kan dan uitkomst bieden om een faillissement ( en bestuurdersaansprakelijkheid ) te voorkomen. Er is nu een nieuwe wet: de wet dwangakkoord.  Deze wet houdt in dat de schuldeisers gedwongen kunnen worden akkoord te gaan met een betaling van een percentage van de schulden tegen finale kwijting. Hoe gaat dit in zijn werk?

Allereerst moet u dit gedegen voorbereiden want het is juridisch maatwerk. Er moet o.a. een herstructureringsplan worden gemaakt. Een deskundige moet er worden benoemd. En er moet een uitgewerkt  voorstel voor de schuldeisers bij de rechtbank worden gedeponeerd. Die laatsten kunnen overigens bezwaar aantekenen.

Na toestemming van de rechtbank kunnen openstaande schulden en toekomstige vorderingen worden afgekocht door betaling van een deel van alle schulden aan de schuldeisers.  Bedrijven in moeilijkheden kunnen hier dus hun voordeel mee doen. Alle schuldeisers zijn dan immers gebonden aan de beslissing van de rechtbank en moeten de rest van hun vorderingen afboeken. Voor de schuldeisers is het dus mogelijk minder voordelig.

Schuldeisers kunnen wel anticiperen voor de toekomst, zeker bij langlopende contracten zoals huurovereenkomsten. Advies is deze binnenkort eens na te lopen.  Want verhuurders kunnen hier wel een extra probleem krijgen.  Indien namelijk een huurder om een dwangakkoord verzoekt bij de rechter kan daarin ook de lopende huurovereenkomst worden meegenomen. De beslissing van de rechtbank omvat dan mogelijk ook de toekomstige huurtermijnen of exploitatieverplichtingen. Een verhuurder zou dit kunnen ondervangen in het contract door een (bank) garantieverplichting of een mede hoofdelijk schuldenaar toe te voegen. Ook dit is juridisch maatwerk.

Denkt u nog eens goed na als u een langlopende overeenkomst heeft of een mogelijkheid wilt bezien om de schuldeisers af te kopen, of juist om bezwaar te maken. De wettelijke basis is er nu.

Hugo Heerebout, advocaat

Boslaan 4

2132 DX Hoofddorp

info@heerebout-advocatuur.nl

tel 0252 620 557